9. světový kongres rangerů IRF v Nepálu

Neuvěřitelnou cestou by se dala nazvat výprava členů spolku Prales dětem do Nepálu na 9. světový kongres rangerů International Ranger Federation.

Krásný vzpomínka a rekapitulace kongresu v podání IRF.

Předlouhý let končící v Kathmandu nebyl ani zdaleka cílovou destinací. Noc na hotelu v blízkosti letiště vystřídala brzká ranní cesta autobusem s dalšími asi 30 rangery z mnoha zemí světa, kteří společně s námi přijížděli již po slavnostním zahájení do městečka Sauraha, kde v Seven Sea Star Hotel probíhala tato světová událost. Ve složení Milan Jeglík, Zuzana Koloušková, Petr Coubal (všichni ze spolku Prales dětem a lektoři NEPZ), Robo Javorský (Slovensko – NP Slovenský Ráj), Borek Franěk (CHKO České Středohoří), Míra Rybář (NP České Švýcarsko), Honza Starovič a Hanka Hotařová (NP České Švýcarsko a jako čestní členové spolku Prales dětem). Tato parta reprezentovala české a slovenské rangery a samozřejmě také projekty spolku Prales dětem v Nepálu.

Celý týden se nesl v duchu přednášek, prezentací, work shopů, setkání, výměny zkušeností a především přátelství a solidarity. Celým kongresem vládl velký duch respektu jeden k druhému.

Obrovská pospolitost s heslem RANGER TO RANGER byla reprezentována končícím prezidentem IRF Sean Willmorem, který byl při ukončení svého volebního období vytleskáván několikaminutovým aplausem 550 stojících rangerů ze 71 zemí světa pěti kontinentů. Jeho práce pro IRF byla skutečně příkladná. Nahradil ho nově zvolený prezident Chris Galliers, který se mnoho let věnuje záchraně nosorožců v JAR. Během kongresu jsme měli mimořádnou příležitost stát jako jedni z mála na pódiu a prezentovat zde náš světový strážně – monitorovací projekt Oko Země, který nabídnul národním parkům odhalování pytláctví za pomocí fotopastí, včetně spolupráce na vzniku mezinárodního vzdělávacího programu pro školy s názvem Etika Země.

Naše vize se sešla s velkým aplausem a zájmem o spolupráci, která byla korunována prvními vzájemnými kontakty s rangery z Nepálu, Konga, Ugandy, Kostariky, Pobřeží Slonoviny, Nigérie a dalších zemí. Nejnadějněji vypadá spolupráce s prvními čtyřmi jmenovanými. V průběhu kongresu se odehrál pouliční průvod v Sauraze, či jsme zavítali na několik výprav do NP Chitwan. Pět dní trvalo světové setkání rangerů, pět dní souznění, naděje, odvahy a respektu. Úžasný to koncert hodnot lidí z celého světa. Nebylo jednoduché se loučit a opouštět toto velmi zdařilé podujetí, které se bude opakovat v roce 2022 na Azorských ostrovech, kde hodláme představit spolupráci na Oko Země po třech letech. Vrcholem naší práce bude však rok 2025, kdy na 11. světovém kongresu rangerů IRF v Peru představíme veřejně světu hotový vzdělávací světový program Etika Země, který slavnostně předáme International Ranger Federation a všem zúčastněným zástupcům zemí, které se zúčastní. Záleží jen na vás zda se stanete součástí této obrovské energie, která dává smysl.

Po kongresu jsme pokračovali za natáčením dalšího dílu projektu NEPZ do NP Bardiya za tygry bengálskými, slony, či nosorožci indickými. Naším průvodcem se stal nepálský ranger Hemanta, ale o této cestě zase někdy příště.

Galerie fotografií z 9. světového kongresu IRF v Nepálu: