Doba koronavirová, příroda a my

jegla

Milan Jeglík

autor článku

16. 4. 2020

Současný svět se zmítá v chaosu dezinformací, polopravd, fake news, či manipulací o koronaviru. Nikdo z lidí vlastně ani neví, kdo takové zprávy iniciuje a šíří. Prostě se najednou objeví na sociálních sítích a lidé je sdílejí a rozšiřují jako opravdový virus.

Tyto zprávy o koronaviru tráví lidi, domácnosti, OSVČ, malé firmy a podnikatele celého světa. Ze sociálních sítí se stala dokonalá dezinformační zbraň a nikdo neví, kdo skutečně drží onen prst na spoušti. Jakákoli logická dedukce je označována za konspirace. Když už lidé přemýšlejí mnoho, tak se tam objeví záplava skutečných lží vydávajících se za pravdu a lidé opět upadnou do chaosu, poněvadž se v té záplavě informací už nikdo není schopen vyznat. Politikové a vlády se sklony k absolutismu se na tom přiživují jako lační parazité a snaží se vybudovat podmínky vedoucí k totalitě, kterou lidé tiše přijímají pod rouškou krize, či výjimečného stavu. Všechna získáná práva a svobody si sami zakopáváme do vlastního hrobu, který jsme si ve strachu dobrovolně vyhloubili. Současná situace je opravdu složitá, lidé jsou opojeni strachem, který dává vyrůst zrůdám a udavačům. Všechny zlé časy dávali vyrůst právě takovým psychopatům, ale s jejich sílící mocí se vždy rodili též hrdinové a odboj proti zlu. To je zákon energií, zákon akce a reakce. Faktem zůstává, že se v posledním desetiletí lidé rozhodli vědomě a viditelně měnit svět kolem sebe, což se nyní určité struktury v pozadí snaží zničit a potlačit. K tomu jim dopomáhej koronavirus a hromady kupících se lží o jeho nebezpečnosti. Takový je kolem nás dnes svět. Ještě před několika měsíci bychom se takovému vývoji událostí jen smáli a označovali takové řeči za konspiraci.

Těžko říci jaký bude mít tento stav dopady na lidskou společnost, politiku, obchod, ekonomiku, či mezilidské vztahy, ale já se ptám, jaké bude mít toto šílenství dopady na přírodu a její ochranu?

Kriticky ohrožený nosorožec černý z rezervace Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda.

V těchto dnech nám přicházejí zprávy ze světa od kolegů rangerů o sílícím pytláctví, o neschopnosti rangerů v karanténách čelit této vlně zločinu. Kdo z toho bude profitovat? Kdo touží po zvířecích částech těl, nosorožčích rozích, kostěných šupinách luskounů, medvědí žluči, tygřích kostech, po žraločích ploutvích atd? Je to ta stejná skupina lidí, kteří stáli u zrodu koronaviru? Tento byznys směřuje do Číny a nikdo z nás zatím vlastně ani neví, jakou v koronavirové pandemii hraje tato země roli?

Ptám se proč se celý svět takhle podřídil zničujícím nařízením a nepodloženým rozhodnutím? Je to někým vedeno? Za jakých okolností by vlastní vlády šly proti vlastním lidem, kteří je zvolili? Nesplatitelné státní dluhy? Korupce a vysoké úplatky? Krystalické zlo a touha po moci? Je za tím striktní nařízení někoho, koho vlastně ani nevidíme a ti dotyční rozdávají ona rozhodnutí přes své dosazené politiky na nejvyšších místech? Jakou roli v této situaci sehrává běžný policista a voják? Jsou to přeci otcové a matky dětí, vidí co se kolem nich děje, jejich přátelé a rodinní příslušníci jsou likvidováni nařízeními vlády a oni jí stále slouží. Proč? Důvod je jednoduchý. Vždyť oni jsou tím nejnižším z nejnižších v této systémové hierarchii. Oni jsou jen lidský represivní materiál, živá a nahraditelná síla systému, která zneužívá jejich touhy po jistotě bytí. Právě oni mají ten vysněný byt či dům na hypotéku a dluží, tedy potřebují každý měsíc učinit splátku a jistota státní služby jim ji zajistí. Je to ekonomická jistota, která udrží nízkého státního úředníka v loajalitě systému, který šlape po vlastních lidech a v budoucnu i po dětech onoho státního úředníka, ale tak daleko on není schopen vidět, poněvadž jeho horizont je zastřen strachem o dům na hypotéku, či auto na leasing, nebo se těší na důchod. Tento úředník cítí odpovědnost za své děti, které však na jeho loajalitě zlu budou jednou strádat, pokud se tedy sami nestanou posluhovači totalitních systémů, které se budí v temnotě politického řádu, který je podněcován zveličovanou pandemií koronaviru.

Opět se vrátím k přírodě. Na první pohled by se mohlo zdát, že ono zastavení automobilového průmyslu, či letecké dopravy pomůže atmosféře a klimatu, ale je to skutečně tak? Není to jen předzvěst nového způsobu dopravy, která bude mnohem nákladnější a tím pádem pro běžného člověka i nedostupnější? Kolik budou stát letenky po otevření hranic a cestování? Jak na tom bude vůbec svět po této vražedné injekci strachu z neviditelného viru? Budou se lidé a firmy muset celoživotně zadlužit? Již nyní vidíme hroutící se národní parky, tedy spíše jejich ekonomiku, která byla postavena na ekoturistice. Toto odvětví nyní neexistuje. Z čeho mají žít rangeři národních parků, když zde tyto peníze chybí? Mnoho z nich jsou přeléčení, nebo lépe řečeno převychovaní pytláci. Co budou dělat, když neuživí rodinu? Co všechna ta lokální ubytování, restaurace, průvodci a další infrastruktura, která umožnila lidem profitovat z turismu a dávala tak větší prostor a podmínky ochraně přírody a ohrožených druhů zvířat? Následky koronavirové krize se brzy ukáží ve své plné zrůdnosti a unáhlená, nebo zločinná rozhodnutí některých politiků budou lemovány devastací životního prostředí v ještě větším měřítku než doposud. Ekonomicky zhroucené národní parky mohou být jednoduše nahraditelné těžebními zařízeními, jejichž majitelé a společnosti již dlouhou dobu čekají na svou příležitost, která právě přichází.

Nové výsadby nekonečných plantáží palem olejových, na místech mizejícího jedinečného deštného pralesa, Indonésie.

Lidé si vybrali svoji cestu do pekel a jejich neschopnost přemýšlet v souvislostech je živnou půdou pro šíření strachu, který je nejefektivnějším manipulačním prostředkem. Démon koronavirus byl vypuštěn do myslí lidí, kteří mu uvěřili a přijali ho za součást svého života. Stal se nedílným prvkem jejich myšlení, rodin, domů, pracovišť. Stal se jejich noční můrou. Naordinovaná poslušnost, udavačství, opuštění svých blízkých, zanechání starých lidí ve strachu v uzavřených prostorách bez slunce, ukončení fyzické schopnosti komunikace jako je pohlazení, či polibek, to vše je prohra svobody, pravdy a lidského zdraví. Každý si může vybrat, kterou cestou se vydá. Strach nebo odvaha? Nejistá svoboda nebo jistá totalita? Přirozená imunita nebo povinné očkování? Každý má svobodnou volbu. Nesmíme však zapomenout, že oněch vyděšených ovcí je vždy více než těch svobodomyslných a odvážných a není možné, aby právě ustrašené ovce udávali tempo těm, kteří nejsou součástí jejich vyděšeného stáda.

Voláme po spravedlnosti pro přírodu a lidskou společnost, jejíž jsme součástí. Jen zdravé a fungující životní prostředí a morální společnost nám může vytvářet hodnotné podmínky pro život. Nelze se k nám chovat jako k robotům, či otrokům, kteří splní každé, byť sebezrůdnější nařízení, byť z důvodů státní bezpečnosti. My nejsme otroci státu! Chceme i nadále plnit své životní poslaní chránit přírodu bez zasahování států a vlád, které mají zájem přírodu především ničit ve jménu neudržitelné ekonomiky. Nejsme Číňané, jsme Evropané, jsme občané národa českého, který má právo na svobodný život bez sledovacích zařízení, bez 5G, bez vládou řízeného strachu. Základem našich životů je dodržování zákonnosti a ústavy, která však platí nejen pro běžné občany, ale i pro politiky, či elity. Voláme po hodnotách jako je svoboda, pravda a právo na skutečné zdraví bez farmaceutických korporátů v pozadí.

SDÍLEJTE: